Skriv en ønskeseddel og gå efter det liv du drømmer om

Første gang publiceret 17. april 2019

Hvornår bliver man egentlig for gammel til at skrive ønskesedler? Aldrig nogensinde, hvis du spørger mig!

Jeg er vokset op med rødder i den nordvestjyske muld, hvor ydmyghed og forsigtighed er en dyd. Hvis man stikker næsen for langt frem og ønsker sig noget brændende, så kan man godt gå hjem og tænke sig om igen, for det skulle nødigt hedde sig, at man var ”blev’n for gerrig”.

Til de af jer, der ikke ved, hvad en gerrig person er, så betyder gerrig at være grisk eller grådig.

Jeg er sikker på, at frygten for at virke gerrig har holdt mange tilbage fra at række ud efter det liv, de drømte om. Eller ændre det, der ikke fungerede. Man måtte bide det i sig, hvis der var noget, der ikke fungerede.

Jeg holdt mig i mange år tilbage. Trak vejret lidt mindre frit. Bekymrede mig om, hvad andre tænkte. Sagde ting mindre direkte og holdt mine egne meninger tilbage. Det skulle nødigt hedde sig, at man gjorde væsen af sig.

Heldigvis udvikler man sig af at opleve verden, og man bliver et større menneske.

Den vigtigste årsag til, at jeg er den, jeg er i dag, er at jeg hele livet har haft mennesker omkring mig, som troede på mig. Mennesker som vidste, at jeg havde evner og talenter, som jeg ikke selv kunne se, men som jeg har fået mulighed for at pleje og kultivere, så jeg nu med større sikkerhed ved, hvor mine styrker, men også mine svagheder er. Disse mennesker er jeg dybt taknemmelige. 

Med flere erfaringer i rygsækken begynder man at udvikle en fin sans for egne præferencer. Hvad gør mig glad? Hvad kan jeg godt lide at arbejde med? I hvilken retning vil jeg gerne bevæge mig? Kan jeg hjælpe andre?

Når vi begynder at lytte til stemmen indeni og tror på os selv, så bliver vi i stand til at definere vores ønsker for os selv. Og når det bliver tydeligt for os, hvad vi præcis ønsker os, så lytter universet også til vores ønsker og giver os muligheder og tegn, som vi ikke kunne se før, og som leder os i den retning, vi er bestemt til at gå...

Men hvad skal der egentlig til, før man kan begynde at bevæge sig i den rigtige retning i sit liv? Hvad kan hjælpe dig på vej, hvis du er lidt i tvivl?

Har du nogensinde sat dig ned og skrevet en ønskeliste? En liste med stort og småt, med alt det, du gerne vil eje, opnå eller opleve her i livet?

Hvis ikke, så kan du begynde nu.

At sætte sig og skrive ønsker ned, kan være en meget svær opgave. Det gode er, at der ikke er nogen facitliste, og at du må ændre ønskerne ligeså tit du vil.  

Hvis det er svært, så start med de konkrete, billigste og simpleste ting først.

Jeg skriver jævnligt ønsker ned. Det går bedst med papir og blyant i en notesbog, men jeg har også en kopi af mine ønsker på min mobil, så jeg har dem med mig, når jeg er ude at handle. Nogen gange tager jeg bare et billede af ønskerne i min notesbog, og så kan jeg se hvilke ønsker, der har værdi for mig.

På den ønskeliste jeg skriver til min familie, står der mange små ting, som i princippet er noget jeg selv kunne købe, men som jeg alligevel synes er lidt for luksuriøst til, at jeg bare selv går ud og anskaffer det.

Det er ofte ting, der er NICE to HAVE, og det er typisk køkkenudstyr, parfume, smykker, sportsudstyr, makeup eller billetter. Det er simpelt og konkret at skrive ned, og dermed let at købe for andre. Det er også noget jeg kan vente med at anskaffe, eller i princippet leve uden, men derfor bliver jeg også ekstra glad, når jeg får det som en gave, for ellers ville jeg måske ikke have købt det selv.

Jeg skriver som regel prisen på det, jeg ønsker mig ned, hvilket giver mig 3 fordele.

  • Jeg reflekterer over den reelle pris og min værdi af ønsket, når jeg sammenligner med, hvad jeg ellers ønsker mig på listen.

  • Jeg kan se om jeg kan finde tingen på tilbud eller billigere brugt

  • Det gør det nemt for andre at købe en gave, fordi de kan finde noget, der passer til deres budget.

Blandet med de simple NICE to HAVE ting, har jeg min liste med NEED to HAVE. Her noterer jeg de ting, jeg bliver nødt til anskaffe mig snart, fordi det simpelthen er noget, jeg mangler. Det kan være et par nye støvler eller en hvid skjorte til arbejde. Det kan være et par varme handsker eller praktisk sportsudstyr. Jeg prøver at få noteret disse ting ligeså snart jeg identificerer dem, for de gør det meget nemmere for mig at disponere mine penge, når jeg tager ud og shopper.

Jeg synes ikke man skal gå og spare, men jeg synes, det er spild af penge at købe noget, man ikke har ønsket sig et stykke tid. For hvordan skal man få råd til det, man virkelig ønsker sig, hvis man ender med at falde for alt, hvad man kommer forbi?

Pas på, når du går rundt og hyggeshopper, for du får helt sikkert øje på noget, du ikke kan leve uden. Et umiddelbart behov opstår ofte ud af en impuls i det øjeblik, du får øje på tingen. Ikke fordi du havde planlagt at købe den hjemmefra, men fordi det så helt rigtigt ud, som den stod der og strålede i Krims Krams butikken.

Med tiden har jeg udviklet et decideret fobi mod Krims Krams butikker, og jeg får ticks, hvis en uheldig ekspedient foreslår, at jeg køber alt muligt, som ville passe fantastisk i mit hjem. Åndenød og ud af butikken!

Det er ekstrem fjollet, for jeg bestemmer jo selv hvad jeg køber, og jeg synes jo også, de har de yndigste ting. Jeg foretrækker bare selv at vælge mine ejendele i stedet for at komme hjem med noget impulsivt overforbrug.

Når du bliver rutineret i ønskelister, Need to Have og Nice to Have, så udvid din horisont.

Byg videre på dine drømme, sæt nogle større ønsker på, for dig selv. Også de uhåndgribelige og udefinerbare. De kaldes drømme og mål.

Du vil opdage, at mellem de store og små ønsker, er der nogen, der står tydeligere frem end andre… dem der tænder en ild i dig.

Måske forestiller du dig, at du sidder i din have på en varm forårsdag og nyder solen i et loungesæt med et tæppe og en bog. Er der stille omkring dig? Eller løber dine børn omkring i haven og leger? Kan du høre havet?

Måske er det et sommerhus, der giver dig denne følelse, og hvad skal der så til for, at du kan finde pengene til denne drøm? Måske skal denne drøm øverst på din ønskeseddel, måske skal du undersøge, hvad det i virkeligheden koster og begynde at lede efter muligheder for at det kan ske?

Jo mere du øver dig i at mærke efter, jo mere konkret du beskriver dine visioner for fremtiden, jo lettere bliver det at tage et lille skridt i den retning, du ønsker dit liv skal gå i, og så bliver de andre ønsker på din oversigt og impulskøbene pludselig knap så vigtige.

Forrige
Forrige

Gældsstrategier - hvilket lån skal jeg afdrage først?

Næste
Næste

Lønningsdag - Brænder pengene i lommerne på dig?