Lønningsdag - Brænder pengene i lommerne på dig?

Første gang publiceret 29. marts 2019

Lønningsdag! Yes! Og Pyh, så er der ro på igen! Har du hustlet dig igennem de sidste par dage? Den sidste uge? Eller siden den første weekend i marts, hvor du var ude at shoppe lidt for meget?

Tør du nu igen åbne netbanken, men er du samtidig bekymret for, hvor meget der egentlig er tilbage, når månedens regninger er betalt?

Vågn op! Er det i virkeligheden på tide, at du stepper op og går et skridt foran din økonomi, i stedet for altid at halse bagefter den?

Vi ved godt alle sammen, at når der er overskud på kontoen, så føler vi os ovenpå og i kontrol, og så er det lettere at være ansvarlig og passe på sine penge.

Overskud på kontoen giver positiv energi, og vi tager bedre og mere eftertænksomme økonomiske valg, når vi har overskud.  

Men når vi kan mærke, at økonomien begynder at skride, fordi noget uventet dukkede op eller der var virkelig mange regninger denne måned, eller fordi der-jo-også-skal-købes-mad-og-det-havde-jeg-lige-glemt… så pas på den indre stemme, der siger, at så kan det også være lige meget, om der står minus 10.000 eller minus 15.000 på kassekreditten.

Lønningsdag og gode intentioner er ligesom nytårsløfter… De brydes ofte den første gang, vi bliver fristet.

DROP SELVDISCIPLINEN OG LAV ET SYSTEM, DER HJÆLPER DIG.

Hvis du ikke har naturlig ordenssans (…som mig) eller selvdisciplin (…også mig) nok i det system, du har i dag, så må du lave et system, der automatisk gør det nemmere for dig at styre dit forbrug, uden at du skal bruge en masse energi på det.

Et godt system, der sætter nogle synlige rammer op for dit forbrug, og som tanker din konto op hver uge, kan gøre en kæmpe forskel for din samlede økonomi.

Prøv som et eksperiment at sætte hele din løn ind på budgetkontoen og regn på, hvor meget du har tilbage til forbrug på en gennemsnitlig måned. Vil du gerne spare lidt op hver måned, så træk også det fra, som en budgetpost.

Divider dit rådighedsbeløb med antallet af mandage og lav en fast overførsel til din forbrugskonto… hold dig indenfor dette den næste måned.

GIV DIG SELV NOGLE RAMMER, SOM DU KAN LEVE INDENFOR.

Prøv at nyde følelsen af, at du kun skal overskue din økonomi en uge frem. Hver eneste uge ved du, at der kommer en ny overførsel ind om mandagen til forbrug. At skulle disponere sin indkomst over en hel måned, vil for mange være en næsten umulig opgave.

Skal du i stedet disponere et mindre beløb over 7 dage vil hverdagens rutiner naturligt hjælpe dig på vej og det vil være nemmere at prioritere de små hverdagskøb.

Når du bestemmer dig for, hvad dit ugentlige beløb skal være, så overvej, hvad beløbet skal dække, og hvad du i stedet vil have dækket af dit årsbudget.

Spiser du hjemme eller på arbejde? Skal du betale for busbilletter eller kan du købe et månedskort fra budgetkontoen, der dækker dig? Hvilke fritidsinteresser dyrker du? Bestiller du take-away hver onsdag? Spiser du ude?

Vi er en familie på 4 og langt de fleste uger klarer vi os fint med 2.500 kr. - uden at føle, at vi mangler noget. (I 2022 -> 2.800 kr.)

Hvis du er vant til at bruge hele din løn hver måned, så er det helt fint, at du til at starte med giver dig selv et relativt stort beløb pr. uge.

Jeg tror hurtigt, at du vil finde ud af, at du sagtens kan klare dig for mindre end du tror i takt med, at du lægger de større omkostninger over på dit årsbudget.

HVAD BRUGER VI PENGE PÅ TIL DAGLIGT?

Hos os dækker de 2.800 kr/uge følgende:

  • Madindkøb og husholdning

  • Fastfood/restaurant

  • Kæledyrs foder

  • Apotek

  • Parkering, bus og taxi efter en bytur

  • Vedligehold og små anskaffelser ude og inde

  • Velgørenhed

  • Entre/billetter/filmleje

  • Tøj/sko/fritidsudstyr til den yngste

  • Hobby/legetøj/småanskaffelser/spil/apps

  • Arrangementer i skolen

Vi forsøger også at indeholde gaver, behandlinger hos massør, fys eller kiropraktor, tandlæge mv. i det ugentlige beløb, men disse omkostninger kommer så ujævnt hen over året og ikke altid helt billigt, så jeg har sat beløb af til dem på årsbudgetkontoen. Kan vi indeholde beløbet i ugebevillingen - fint - så er der mere til opsparing på budgetkontoen. Jeg noterer beløbet i årsbudgettet og trækker det fra vores uge forbrug.

Fordi jeg sørger for at sætte månedlige beløb af på budgetkontoen til f.eks. sundhedsudgifterne herunder nye briller, er det ikke noget, vi behøver debatere. Der er altid råd til vores sundhed, det er en prioritet.

Det vil sige, at hvis det ugentlige beløb ikke rækker, så har vi allerede en ekstra buffer til omkostningen på budgetkontoen. Vi ved jo også godt, at der kommer omkostninger til gaver, så ingen grund til at stresse over 7 fødselsdage i samme måned!

DEN AUTOMATISKE OPSPARING

Hemmelighed bag positive moneyflows er naturligvis at begrænse det ugentlige “klat forbrug”. Hver gang du kan skære dit ugeforbrug ned med 100 kr. har du en årlig besparelse på 100 kr. x 52 uger = 5.200 kr. - Forskellen mellem at bruge 3.000 kr om ugen og 2.500 kr om ugen bliver til 26.000 kr. om året!

Det er altså en ekstra charterferie for 4 med All Inclusive, hvis man er til det. Eller et godt afdrag på din gæld.

Derfor skulle det gerne være sådan, at hvis du får ro på din ugentlig forbrugscyklus, så skal du næsten ingen energi bruge på at vedligeholde dine årlige budgetomkostninger.

Personligt opdaterer jeg kun vores årsbudget et par gange pr. måned, 1) når vi modtager betalingsserviceoversigten fra Nets, eller 2) ligeså snart der kommer noget uventet op. Jeg noterer i budgettet lidt ligesom en kalender.

Så prøv at vurdere, hvor der skal til pr. uge og giv dig og din bedre halvdel nogle lommepenge ved siden af. Sæt herefter forbruget ned indtil det begynder at blive svært at få det til at hænge sammen.

Husk at det ok, at overføre 500 kr. eller 1.000 kr. mere en uge, hvor det strammer - men knap så okay, hver eneste uge året rundt at bruge 500 kr. ekstra - bare fordi de står på kontoen!

Min holdning er ikke, at lønnen skal bruges hver måned, eller at en budgetkonto skal gå i nul hvert år. Budgetkontoen må gerne være din opsparingskonto og hvis du har overblik over den mindst 12 måneder frem, så ved du, hvor meget du kan trække ud til noget helt specielt, som du altid har ønsket dig at få råd til.

Budgetter er ikke til for at begrænse dig. De er til for at give dig råd til det, du drømmer om!

Forrige
Forrige

Skriv en ønskeseddel og gå efter det liv du drømmer om

Næste
Næste

Hverdagsluksus … Lidt om prioritering